Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Tetejére

Érdekességek

02

máj
2019

Kategória: Érdekességek
Új Zéland
Úti élmények

Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Tamaki Maori Village

02, máj 2019 | Kategória: Érdekességek, Új Zéland, Úti élmények | Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

A falu házai egyszerűek. Homlokzatuk szimbólumai lakóiról mesélnek.

A falu a 300 évvel ezelőtti maori hagyományokat őrzi. A mai új-zélandi társadalom fontos tevékenysége a maori őslakosok hagyományainak megőrzése. 

Ma az új-zélandi kiwi-k (így nevezik magukat a nem őslakosok) sok maori kifejezést használnak, tisztelik és támogatják a maori őslakosságot (akik a lakosság mindössze 15%-a).

Látványos rituáléval fogadtak a maorik falujukban, ahol pazar vendéglátásban részesítettek.
A maori férfiak védelmezik a törzs tagjait, ha kell fegyverrel.

A Haka egy maori harci tánc. Az All Blacks új-zélandi rugby (rögbi) csapatnál, akik végig verték már többször a világ rugby csapatait, a kezdőrúgás előtt elvégzik ezt a félelmetes rituálét. A Haka egy ‘Szent’ dolog az új-zélandiak számára.

A maori társadalom legmegbecsültebb tagjai a nők.
Belőlük tud csak élet fakadni. A nők tisztelete példamutató náluk és követendő példaként állítják a maori család modellt és a maori igazságszolgáltatást – amely nem a büntetésen alapszik, hanem a megértés átadásán – az új-zélandi iskolákban.
A Waka a maorik hajója. Némelyek akár 150 fő legénységgel, amelyekkel a Csendes-óceán polinéziai szigetei között hajóztak.
Tamaki története

Tamaki maori falut 1989-ben egy fiatal maori testvérpár alapította. Ők eladták a Harley-Davidson motorjukat. Annak árán elkezdtek felépíteni őseik földjén egy hiteles maori falut.

Ma 150 fős maori személyzet dolgozik a hagyományőrző és turisztikai látványosságot adó faluban. Vendégszeretetük emlékezetes és példaértékűen valóságos.