Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Tetejére

Növények, növényajánló

17

nov
2015

Kategória: Növények, növényajánló

Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Érdekes növények, érdekes időben

17, nov 2015 | Kategória: Növények, növényajánló | Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Aranyfürt őszirózsa (Aster linosyris)

Van egy átok, ami így szól: „Hogy élnél érdekes időkben!” Most sok szempontból pont az érdekes idők közepében vagyunk. De az érdekes ma inkább a szokatlan megfelelője, mint bármi másé.

Az idő most az időjárás miatt is szokatlan felénk. Így a növények tényleg furcsán viselkednek. Bemutatnék közülük néhányat, a kapcsolódó esetekkel. A helyszín Magyarország, az idő 2015. november közepe, mikor már a korai fagyok gyakran megérkeznek errefelé. Ilyenkor már nem szokott virágozni semmi.

Mikor megnéztem a képeket és elkezdtem utána nézni, milyen növény is ami a képen van, figyelemre méltó részletek derültek ki. Engedelmetekkel ezeket megosztom veletek:

Árlevelű len (Linum tenuifolium)
Black pearl chili

Ez a növény egy közparkban található. Gyönyörű, gyöngyszerű, bivalyerős chilipaprika.

Cickafark (Achillea collina)

Csak a fehér virágú cickafark gyógyhatású. Főzete kiváló étvágytalanság, görcsös gyomor-, bél- és epebántalmak kezelésére, valamint a gyomorhurut, vénás keringési zavarok (aranyér, lábszárfekély), visszértágulás és a húgyutak betegségei esetén alkalmazva is kiváló hatású. Segíti az emésztést, a sebgyógyulást.

A cickafark közvetlenül a csontvelőre hat, ezért fokozza a vérképződést. A fogíny- és szemgyulladások kiváló öblögető-, illetve borogatószere. Az időjárási front által kiváltott migrénes fejfájás a cickafarktea elfogyasztása után legtöbbször teljesen megszűnik. Meghűlés, hát- és reumatikus fájás ellen sok cickafarkteát javasolt inni. Aranyér gyógyítására használjunk cickafark virágjából készített kenőcsöt.

Csipkebogyó (gyepűrózsa, Rosa canina L.) másodvirágzása

Már az ókori népek is felismerték gyógyító hatását, főként a sorvadásos betegségek ellen. Fokozza a szervezet ellenálló-képességét, gyulladásgátló és antibiotikus, immunerősítő hatást fej ki. A bogyóból készített gyógytea influenzás időszakban, meghűléses megbetegedések idején rendszeresen fogyasztandó.

Ismeretes gyógyhatása vese- és hólyagbántalmakra, bélhurut és hörghurut esetén. Emésztést javító hatása közismert, gyenge vizelethajtó tulajdonságú. A csipkebogyó készítmények jól használhatók erősítő, üdítő és élvezeti célokra is. Ízjavító hatása miatt gyógynövény-keverékekben, gyümölcs-teákban széles körben alkalmazzák.

Csomós ebír (Dactylis glomerata)

Kiváló takarmánynövény. Újabban termesztését is felkarolták, mert megfelelő földön nagyon jó hozama van mindenféle manipuláció nélkül.

Erdei ujjaskosbor (Dactylorhiza fuchsii)

Vadon élő orchideaféle. Védett növényünk.

Fekete peszterce (Ballota nigra)

Gyógynövény, ami házi használatra nem alkalmas. Íze, illata kifejezetten undorító.

Füzérajak (Physostegia virginiana)

Hosszan virágzó évelő, díszkertek megbecsült virága lehet. Ez egy vadon élő példány.

Gingko Biloba termései
Hamuka (Berteroa incana)
Tündérrózsa (Nymphaea)

Kései virágok Hévizen.

Hóvirág (Galanthus) és foltos árvacsalán (Lamium maculatum)

hóvirág a tavasz hírnöke felénk. Most így érdekes időben másodvirágzik. Hétköznapi növényünkből vált védetté. Ennek oka a kipusztítás veszélye, mert anyagi haszonért egész telepeket irtottak ki a hóvirág hagyma árusítói.

foltos árvacsalán bizonyítottan jó légúti megbetegedésekre, a húgyutak hurutos megbetegedései, fertőzései esetén. Gyomor- és bélpanaszok kezelésére is kiváló. Külsőleg bőrbetegségek, visszércsomók, aranyér, lábszárfekély kezelésére és a szájüreg, torok gyulladásainak mérséklésére használják.

Foltos árvacsalánvirág tea: 2 teáskanálnyi árvacsalán-virágot egy csészényi forró vízzel leforrázzuk, majd 10 perc mulva leszűrjük. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk belőle. Kúraként 4-6 hétig alkalmazzuk.

Foltos árvacsalánvirág fürdő: 2 marék árvacsalán-virágzatot 1 liter forró vízzel leforrázunk, majd 20-30 perc elteltével leszűrjük, és a fürdővízhez adjuk. Alkalmazható kéz-, láb- és ülőfürdőként, alkalmazási ideje max. 20 perc.

Kányabangita (Viburnum opulus)
Kecskerágó (Euonymus sp.) termése
Keserű édesgyökér (Glycyrrhiza echinata) termése

Az ókorban Hippokratesz az édesgyökeret köhögés, asztma és más légzőszervi panaszok kiváló gyógyító növényének tartotta. Ő nevezte el édesgyökérnek mely görögül glukos riza.

Az édesgyökér kiterjedten alkalmazott és alaposan vizsgált gyógynövény, gyökérdrogjának/Liquiritiae radix/ alkalmazása hosszú múltra tekint vissza. Már több ezer éve használják széles körben köhögés, megfázások, bőrkiütések, ízületi gyulladás, fekélyek, májgyulladás gyógyítására szerte a világon.

Kései végzetfa (sorsfa, szerencsefa – Clerodendrum trichotomum)
Kis holdruta (Botrychium lunaria)

Védett, kihalásveszélyes növény. Régen belsőleg: köhögés ellen, külsőleg a sebek tisztításra használták főzetét.

Közönséges napvirág (Helianthemum ovatum)
Magellán tözegmoha (Sphagnum magellanicum)

Kiemelten védett növényünk, a ma már ritka dagadólápok területén nő.

Liliomfa / Magnólia termése
Mangrove (Rhizophora sp) virága
Orvosi atracél (Anchusa officinalis)

Neve ellenére májkárosító, mérges növény.

Ösztörűs veronika (Veronica chamaedrys)

Népies nevein fattyúveronika, cserszigoráll, ördögcsíptefű. Koleszterincsökkentésre, légzőszervi megbetegedésekre használható.

Pukkanó dudafürt (Colutea arborescens)
Sédkender (Eupatorium cannabinum)

A séd patakot jelent magyarul, bár ma már ritkán használják a szót. Ebből ered a növény neve is, melynek népies nevei: foghagymaszagú fű, keresztes bodza, királyné asszony káposztája, Kunigundafű, májgyógyítófű, pakóca, paszkonca, vízigyopár, vízikender. Gyógynövény is, máj, epe és vesebetegségek gyógyítására alkalmazzák.

Vajszínű ördögszem (Scabiosa ochroleuca)
Vízi peszérce (Lycopus europaeus)

A peszérce- és a gyöngykölesfajok gátolják a nemi mirigyekre ható (gonadotrop) és a pajzsmirigy működését befolyásoló (thyreotrop) hormonokat, melyeket az agyalapi mirigy (hypophysis) termel. Ezt az antihormonális hatást a litoszpermsavnak tulajdonítják.

E növényfajok gyógyszeripari készítményeit a pajzsmirigy fokozott működésének (hyperthyreosis) kezelésére javallják, valamint ezen alapuló pszichoszomatikus keringési zavarokban (neurovegetativ dystonia, neurovegetativ labilitás), havivérzést megelőző emlőfájdalomban.

Köszönet a képek egy részéért a Facebook Növényhatározó csoportjának.