Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Tetejére

Kertek, Botanikus kertek

20

aug
2019

Kategória: Kertek, Botanikus kertek
Új Zéland
Úti élmények

Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Auckland kertjei

20, aug 2019 | Kategória: Kertek, Botanikus kertek, Új Zéland, Úti élmények | Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Auckland botanikus kert

Auckland botanikus kertjének története 1967-ben kezdődött. Ekkor a városi hatóság megvásárolt kétszázezer dollárért egy 42 hektáros, Nathan Estate nevű birtokot. 1973-ban kezdődött meg a park építése, amely egészen 1982-ig tartott.

1982-ben a hatóság újabb 20 hektár területet vásárolt a Manukau városi tanácstól. Ebben az évben a kert megnyitotta kapuit a látogatók előtt. Az első évben közel százezer ember volt kíváncsi az újdonságra. Tíz évvel később már újabb épületek, könyvtár épült, és megkezdődött a park fejlesztési tervének kidolgozása is.

Azóta a kert fejlesztése, szépítése nem állt meg. A 2005-ben átadott Huakaiwaka látogatóközpontban van könyvtár is. Ez Új-Zéland legnagyobb és leggazdagabb kertészeti könyvtára, hazai és külföldi folyóiratokkal.

Aki pedig úgy támogatná a parkot, hogy közben szépül a kertje is, az vásárolhat növényeket a dísznövényiskolából csütörtök reggelenként vagy a hónap első vasárnapján.

Auckland télikert

Az aucklandi télikertet és trópusi üvegházat Liverpool Earl-je alapította 1913-14-ben W. F. Massey miniszterelnök támogatásával. Meglátogattuk új-zélandi barátaink jóvoltából ezt a látványos füvészkertet.

Auckland gyermekkert

2005-ben adták át a botanikus kerten belül az új, Huakaiwaka nevű látogatóközpontot, és a Potter gyerekkertet. Ilyen gyermekkertre itthon is lenne bőven igény.