Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Tetejére

Kertgondozási tanácsok

05

máj
2014

Kategória: Kertgondozási tanácsok
Munkáink

Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Öntözés, öntöző rendszerek alkalmazása

05, máj 2014 | Kategória: Kertgondozási tanácsok, Munkáink | Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

De nem kell feltétlenül hálózati vizet használnunk a öntözéshez. Gazdaságosabb és jobb is, ha mód van esővíz gyűjtésére. Lágyabb, kevesebb mesterséges anyagot tartalmaz, s ami nagyon fontos, ingyen van!

Ez eredeztethető a korábbi, több évtizeddel ezelőtti időszak beidegződéseiből, valamint olyan információkra épített hitekből, melyek visszatartják a kerttulajdonosokat abban, hogy belevágjanak egy automata öntöző berendezés kiépítésébe.

Pedig számos olyan előnye van, mely egyértelműen azt támasztja alá, hogy amennyiben az anyagi források rendelkezésre állnak, érdemes, és megéri automata rendszert kiépíteni, vagy kiépíttetni.

Igen, nem feltétlenül szükséges szakembert megbízni vele, ellenben minden esetben javasoljuk, hogy szakemberrel konzultáljunk, mielőtt úgy döntenénk, hogy saját magunk vágunk bele a kivitelezésébe!

De először is nézzük az előnyeit:
  • szabadidőt lehet vele nyerni, amit eltölthetünk ehelyett családunkkal, barátainkkal,
  • nyugodtan elutazhatunk, bizonyos rendszerek automatikusan érzékelni tudják a csapadékot, így csak akkor öntöznek, amikor valóban szükség van arra.
  • víztakarékos, csak a szükséges mennyiséget használja
  • nem áll fenn a túlöntözés vagy kiszáradás esete, így nem károsodnak a sokszor nagy értéket képviselő növényeink.
Mire kell ügyelni öntöző rendszer telepítésekor?

Amennyiben most építjük kertünket, lehetőleg minél pontosabb tervet készítsünk róla, hogy hova, milyen növényeket fogunk telepíteni. A különböző növényeknek különböző a vízigénye, így ezekhez mérten kell kialakítani a berendezés terhelési méreteit, valamint az egyes helyeken elhelyezett, szórófejek kapacitásait.

Soha ne feledjük el, hogy növényeink élnek, fejlődnek, s egyre nagyobbak lesznek. Számoljunk ezzel a ténnyel, hogy ne essünk abba a hibába, hogy néhány év múltán át kelljen telepíteni a locsoló fejeket.

Minden esetben pontosan mérjük fel kertünk méreteit! Számos – akár ingyenes szoftver is rendelkezésünkre áll, amik segítik munkánkat.

Hasznos, ha kikérjük szakember véleményét kertünk talajáról, talajszerkezetéről, növényeik vízigényéről. Nem mindegy, hogy laza, homokos, aminek a vízelvezetése jó, vagy agyagos, ami hajlamos a vízzáró rétegként működni.

Ellenőrizzük, hogy a vízvételi helyünkön milyen az átlagos nyomás. A 3,0-3,5 Bar nyomás már elegendő egy átlagos kert öntözés igényének kiszolgálására, de ezt szintén célszerű szakemberrel megkonzultálni. Valamint meg kell győződni a rendelkezésre álló vízmennyiségről (liter/perc), ami nagyban befolyásolja mennyi öntözési körből tudjuk megoldani kertünk öntözését.

Egy esővízgyűjtő ciszternára van szükségünk, ami elegendő vizet tud tárolni. Használhatunk ásott vagy fúrt kutat is. Utóbbi három esetén mindenképp szükséges vízkivételi szivattyú beiktatása.

Amennyiben árajánlatokat kérünk, soha ne az ár legyen a döntő tényező! Minden esetben először a műszaki tartalmat vizsgáljuk meg. A piacon kapható berendezések alkatrész árai között nincs számottevő különbség.

Így amennyiben nagy szórást mutat a kapott ajánlat, s van benne feltűnően alacsony is, akkor azt erős fenntartásokkal kezeljük – természeten akkor, ha ugyan azt a mennyiségű szolgáltatást ígéri, mint a többi.

Valamint érdemes a telepítő cég öntözéstechnikában való jártasságáról meggyőződni, mivel a telepítés bizalmi dolog is. Fontos lehet a kiválasztott cég könnyű elérhetősége, megbízhatósága, hiszen a nem kis költséggel megépített öntözőrendszerünk szervizelését, megbízható működését a telepítő tudja legjobban elvégezni.

Kaphatóak házilag is telepíthető öntözőrendszerek, melyekkel szintén elérhető kertünk optimális öntözhetősége, itt a tervezésnél kifizetődő szakember segítségét igénybe venni.