Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Tetejére

Kertépítés

20

júl
2018

Kategória: Kertépítés
Munkáink
Növények, növényajánló

Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Zöldtető

20, júl 2018 | Kategória: Kertépítés, Munkáink, Növények, növényajánló | Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Sedum (Varjúháj) csoportokból.

A növényzet a tetőfelületen záporcsillapító és jelentős klimatizáló (hűt nyáron, hőt tárol télen) tényező, valamint esztétikus tud lenni, főleg virágzásban. Talán a legkülönlegesebb tetővédő amit kitalálhatsz…

A szépségén és az eső, valamint hővédelmen túl a varjúháj még szolgál érdekességekkel.

A varjúháj fokozza az állóképességet és az erőnlétet. Erősíti az immunrendszert (a szervezet ellenálló képességét), amellett fájdalomcsillapító hatású. Serkenti az agyműködést, lassítja az agy elöregedését és segít a szexuális problémák megoldásában.

Védi a szívet, jó hatású a keringési rendszerre és rákellenes hatású. Cukorbetegeknél serkenti az inzulin képződését, illetve növeli az inzulinérzékenységet. Segíti a máj méregtelenítő működését. Egy szibériai mondás szerint 100 évig él az, aki a Rhodiola teáját issza. (forrás)

1725-től 1960-ig már írtak a varjúhájról néhány tudományos értekezést, 1960-óta pedig 180 tanulmány foglalkozott vele. 1755 táján a vikingek gyakran használták fizikai erőnlétük fokozására, de más számára ismeretlen maradt 1931-ig amikor egy tudós újra felfedezte. 1994-2004 között megoldották a termesztését. A megfelelő minőségű rhisoma (gyökértörzs) előállításához 5 évre van szükség.

Bevallom ebből több részletről nem tudtam. Úgy találtam rá az információkra, hogy egy fél verssor nem hagyott nyugodni és rákerestem. Csík Csaba Varázsdal duettjének szövegéből volt amit a Hamupipőke meséhez írt. Ez az a vers:

Kutyabenge aszott kérge,
Kergült keresztespók mérge
Kerül be a bűvös tálba;
Este elmegyek a bálba.

Kell még bele béka nyála,
Kukac bele, varjú hája,
Denevérszőr, bogyó vére;
Megszépülök ma estére.

Szöcskeköröm, macskakarom,
Összetöröm, megkavarom,
Hetvenhétszer megkeverem;
Az arcomon széjjelkenem.

Ha a bűbáj sikeredik
Puha bőröm feszesedik.
Fitos orrocskám lesz máma;
Én leszek a legszebb dáma!

Extenzív tetőkert építése

Gyökérálló szigetelés kell alá, 4-5 cm könnyített (darált tőzeg, égetett agyaggranulátum, komposztföld) földkeverékkel a normál lécezésű tetőszerkezet elbírja. Maga a Sedum (varjúháj) kókuszrost paplanon előnevelve készen kerül a földkeverékre, aminek a rézsű aljába szivárgósáv készül. Az Extenzív zöldtető szélsőségesen szárazságtűrő.

A felső képeken látható zöldtető már több, mint 3 éves. Az alábbi képek egy friss telepítésről készültek.