Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Tetejére

Növények, növényajánló

25

máj
2017

Kategória: Növények, növényajánló

Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Növénységek – szubjektív válogatás

25, máj 2017 | Kategória: Növények, növényajánló | Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Összegyűjtöttem az elmúlt hónapokban rengeteg képet növényekről. Ezekből válogattam ebbe a bejegyzésbe a nekem legjobban tetszőket.

Fehér fagyöngy (Viscum album)

Az igen mutatós örökzöld fagyöngy élősködő életmódú virágos növény. Az élő fa szállítószöveteibe növeszti gyökereit és a gazdanövénytől asszimilátumokat (tápanyagokat) von el. Itt éppen egy galagonya bokron él. Karácsonyi díszként és gyógynövényként hasznosítják.

Két téli gyönyörűség

Kék atlaszcédrus (Cedrus atlantica ‘Glauca’) téli díszben. A családi házunk kertjébe 18 évvel ezelőtt ültettem az akkor 2 méreres fenyőfélét, ami ma 12-13 méteres erős, szép példánnyá fejlődött.

Himalájai cédrus (Cedrus deodara) téli pompában a mai verőfényes napsütésben. Szintén 1999. táján ültettem a családi házunk kertjébe a ma már 15 méteres szépséget.

Aztán a tavasz

Csüngőágú vöröslevelű díszalma (Malus purpurea ‘Pendula’). Érdekes nem szabályos növekedésű kisfa lesz. Igen mutatós virágaiból fejlődö kicsiny alma terméseit tél közepéig megtartja. Jó csemegeként a téli madarainknak.

Hegyi iszalag (Clematis montana ‘Rubens’) a legdúsabban virágzó általam ismert iszalag fajta. Telephelyünk egyik pergoláját teszi díszesebbé.

Fűszercserje (Calycanthus floridus)

Különleges, nagyon mutatós virágait korábban hozta idén. Illata valóban kellemesen fűszeres. Jól viselte az idei tél -22 C-t is. Irodánk mellett díszít ez a figyelemre érdemes ritkán ültetett alacsony cserje.

Sóskaborbolya (Berberis vulgaris) szép példánya vadon él a lullai domboldalban. Termése magas C-vitamin tartalmú. Gyógynövényként keringési és emésztési panaszok gyógyítására használják.

Nagy ezerjófű (Dictamnus albus) szépséges csoport a tihanyi tölgyes-kőris erdőben Sajkod fölött. Igen impozáns egy méteresre növő vadon is élő évelő növényünk.

Árvalányhaj (Stipa borysthenica) vadon nő a tihanyi domboldalban.

Gyepűrózsa (Rosa canina) alias csipkebogyó így kezdi az fejlődését… egy sályi árokparton.

Mezei szegfű mező (Dianthus deltoides)

Egy elhagyott kőbánya mellett a Bükki Nemzeti Parkban a Sály melletti Tarizsán.

Egy tölgyfa csemete (Quercus robur) tavaszi színei.

Zamárdi, rózsák

Egy pipacsos (Papaver rhoeas) reggel

Lulla

Épül a kert, hamarosan kész (akkor összeállítjuk a ház és kert átépítésének történetéről szóló teljes anyagot). Most a Dekor&Mentha – Ehető konyhakert tulajdonosától, Borbás Ágnestől kapott virágmagokból nevelt palánták kerültek kiültetésre.

Réde, Lasalja major

A Kertimag Kft. példamutató üzeme környezet kialakítási szempontból. A helyet Gróf Eszterházy Pál alapította 1923-ban vetőmag kisérleti-nemesítő üzemként.

Kerti virágok Sályon

Lilaakác oltvány (Wisteria floribunda ‘Macrobotrys’)

Az oltványoknál kiküszöbölődik a virágzás mennyiségének véletlenszerűsége, nagyon dúsan virágzanak. Ennek a fajtának pedig még különleges is a virágzat színeződése ebben a balatonakarattyai kertben.

A fent bemutatott növények többségét szívesen ajánljuk kertedbe is. Az egészen természetes tájkertektől az igény szerint lakható, ehető és díszítő kertekig szívesen építünk bármi olyat, ami igényeidnek és szükségleteidnek megfelel.