Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Tetejére

Kertgondozás, kertfenntartás

07

dec
2015

Kategória: Kertgondozás, kertfenntartás
Munkáink

Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Téli metszés és az út hazafelé

07, dec 2015 | Kategória: Kertgondozás, kertfenntartás, Munkáink | Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Balatonszárszó

Ezeket a fákat kellene visszavágni, 2 db múlt század elején ültetett kb. 100 éves platán (Platanus acerifolia) és a köztük lévő hasonló korú kőrist (Fraxinus sp.) kivágni, hogy a két platán lombozata több fényhez jusson. A fák 30 méter körüliek….Lehulló nagy méretű száraz ágaik miatt szükséges visszavágásuk.

Hazafelé úton
Béndekpusztai Árpádkori templom romja.

Béndekpusztai kápolnát a Niczky más forrás szerint a Kacskovics család építette 1857-ben a falu fölötti Árpádkori templomrom elé, annak altemplomát felhasználva. A falu mára elnéptelenedett, utolsó lakója Galeta István mezőőr 1983-ban hagyta el a falut. A kápolna melletti temetőben még néhány síremléket gondoznak.

Útközben

Foltos árvacsalán (Lamium maculatum) erdei talajtakaró aljnövényzet. Gyom és gyógynövényként is ismert. Léguti megbetegedések gyuladáscsökkentőjeként hatásos főzete. Áprilistól októberig virágzik, de ezt a virágzó foltot november utolsó napján fotóztam egy elhagyott falu (Gárdonyhegy) fái között.

Gárdonyhegy

A néhai Gárdonyhegy falu elhagyott omladozó házai. Utolsó lakói a 1980-as évek végén hagyták el a falut, ahol 1946-ban még 42 porta állt.