Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Tetejére

Kertgondozási tanácsok

21

márc
2014

Kategória: Kertgondozási tanácsok
Munkáink

Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Szelektív gyomirtás

21, márc 2014 | Kategória: Kertgondozási tanácsok, Munkáink | Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Sokan küzdenek udvarukban a gyönyörű gyepfelületet elcsúfító gyomokkal. Ezektől valóban nagy feladat megszabadulni.

Megjelenésük egyrészt köszönhető a nem megfelelő gyeptelepítési előkészületeknek. Ugyanis ekkor kell alapjaiban fertőtleníteni a talajt a megbúvó gyommagoktól. Másrészt igazán nem is lehet védekezni ellene tökéletesen, mivel ha megfelelően van kialakítva kertünk, akár több tucat madárnak adhat otthont, s nekünk örömet látványuk.

Ellenben ezek a kis lakótársak – bár megszabadítanak minket sok kellemetlenkedő élősködőktől, hozzák magukkal a gyomok magvait. Akár ürülékükkel, akár lábukra ragadva. Épp ezért itt is alkalmazható az a régi magyar közmondás, hogy a rest kétszer fárad! Ugyanis, ha a korábban sikeresen fertőtlenített udvarunkban felüti fejét a gyom, azt még azelőtt kell kiirtani, mielőtt termőre fordul, s megfertőzi magvaival az egész gyepet.

Erre lehet beszerezni pár 100 Ft-os célszerszámokat a kereskedelemben, de számos szelektív gyomirtó szer is rendelkezésre áll a kerttulajdonosoknak.

Itt is fel kell hívnunk a figyelmet a szakszerű kezelésre, s arra, hogy kérjék ki tanácsát szakembernek – sok-sok bosszúságtól megkímélhetik magukat!

Csak hogy a legegyszerűbbet említsük:

Ha gyepünket gyomtalanítani szeretnénk, akkor olyan gyomirtót kell beszereznünk, mely egyszikűekre nézve nem veszélyes. Ellenben elég kevés gondozott udvarban nem található kétszikű növény…egy tuja bokor, pár tő rózsa, egynyári növények…

Ha ezeket is éri a levélen felszívódó szer, bizony könnyen megeshet, hogy örökre el kell köszönnünk kedvenc cserjénktől vagy rózsánktól…

Épp ezért ne sajnáljuk rá az időt, s ha a vegyszeres irtás mellett döntünk, mindig gondosan takarjuk védendő növényeinket, s mindig szélcsendben végezzük el a munkát!

Levélen keresztül felszívódó gyomirtó szerek

A levélen keresztül felszívódó gyomirtó szerek csak később akár 7-10 nap múlva fejtik ki hatásukat. Így ne legyünk szomorúak, ha akár egy hét után is zöldellnek „kedvenc gyomjaink”. Ellenben arra kell figyelni, hogy ezt az irtási módszert adott esetben meg is kell ismételni a fenti okok miatt. Egy hét alatt, akár 10 cm-t is nőhet egy olyan gyom, melynek az első gyomirtáskor még nem volt levélzete, melyen az felszívódjon.

És még egy fontos dolog a vegyszeres gyomirtás esetén: GONDOLJUNK SZOMSZÉDAINKRA IS!

AZÉRT, MERT NEKÜNK A GYEPÜNK A PORTA SZÉLÉIG TART, ATTÓL NEKI MÉG LEHETNEK TÉRELVÁLASZTÓ FUNKCIÓT ELLÁTÓ CSERJÉI A KERÍTÉSÜNKÖN TÚL. KÁR EGY ÉLETRE MEGRONTANI A JÓSZOMSZÉDI VISZONYT PÁR GAZ MIATT…:)