Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Tetejére

Montenegró

29

júl
2016

Kategória: Montenegró
Úti élmények

Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Montenegró

29, júl 2016 | Kategória: Montenegró, Úti élmények | Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Hol van Montenegro? Miért látogattuk meg?

Montenegró (Crna Gora / Црна Гора = Fekete Hegyek, Black Mountains) egy egészen picike ország. Csodálatos tájait érdemes megnézni.

Magyarország területének alig több mint hetede. Független állam Dél-Európában, a Balkán-félszigeten, a volt Jugoszlávia területén.

Látványosságokban bővelkedik, tengerpartja is van. A ritkán lakott tájon remek kirándulási, sportolási lehetőségekkel találkozhat a látogató.

Montenegro (nagyon) rövid története:

A mai Montenegró már az őskortól kezdve lakott terület volt.

Ezt a tényt igazolja számos ősi kultúra lelőhelye, amelyek közül a jelentősebb régészeti lelőhely a Crvena Stijena (Vörös szikla) a Petrovici település mellett, a Nikšić község nyugati részén.

Az ie. III. században az illírek saját államukat alkották meg itt. Az illírek jelenlétéről számos kultúrtörténeti bizonyíték létezik az országban mint: Medun, Ulcinj és mások. A teutok királynője uralkodása alatt a rómaiak leigázták a illíreket. Ettől kezdve idegen hódítók uralták az országot több évszázadon át. Majd felszabadító harc után, Montenegró 1878-ban szabad, független állammá vált.

1910 és 1918 között Montenegró királyság volt Nikola királlyal az élen, ezután a Szerb, Horvát és Szlovén Királyság, illetve 1929-től a Jugoszláv Királyság részévé vált.

A II. világháború után megalakult a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság (JSZSZK). 1991-ben Szlovénia és Horvátország kivált Jugoszláviából, a következõ évben követte õket Bosznia és Hercegovina, majd Macedónia is.

Ezután megalakult a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság (JSZK) amely a Szerb Köztársaságból és Montenegró Köztársaságból állt. 2003. február 4.-én alakult meg Szerbia és Montenegro Államközössége, amely a két állam laza szövetségén alapult.

2006. május 21-én, az EU-val három évvel korábban aláírt átmeneti egyezmény menetrendjének megfelelően népszavazást rendeztek arról, hogy Montenegró továbbra is része legyen-e Szerbia és Montenegró Államszövetségnek, vagy függetlenedjen tőle.

Az Európai Unió 55%-os küszöbhöz kötötte a montenegrói függetlenség lehetőségét. A referendum eredménye szerint a montenegrói lakosok 55,5%-a szavazott a Szerbiától való függetlenségre. A különválás hivatalosan 2006. június 3-án lépett életbe, az Európai Unió Külügyminiszteri Tanácsa pedig 2006. június 12-én ismerte el. Montenegró 2006. június 28-án az ENSZ 192. tagállamává vált.

Montenegrói túránk

Tour de Montenegro start…

Durmitor Nemzeti Park – lóháton. Nem jó mindig autózni.

Római-kori romok a Durmitor Nemzeti Parkban

Montenegro feeling…

Unikornis tó.

A legenda szerint, aki a vizébe lép annak a párkapcsolata csodálatos lesz egy életen át…

Biogradska Nemzeti Park

Előkészületek Canyoninghoz a Komarnica kanyonnál. Életem nagy kalandja volt a fiammal. Még két apa élte át ezt a lányaikkal.

Canyoning: nevéből is adódóan a víz által kivájt kanyonokban történő túrázást jelent. Lényege, hogy a természet akadályait leküzdve és szépségét csodálva, kalandos feladatokon keresztül ismerjük meg teljesítő képességünket. Különböző nehézségi fokozatok és profi, nagy tapasztalattal rendelkező vezetők biztosítják, hogy a rutinos canyoningosok és extrém sportolók, valamint az előképzettség nélküli kihívást keresők is élvezetes túrában részesüljenek.

Komarnica, az utolsó meghódított kanyon Európában. 1965 – ben a montenegrói hegymászók nagy áldozatok árán hódították meg a kanyont. A neve is szimbolizálja a megközelíthetetlenségét, láthatatlanságát, a kanyon nagyon sokáig volt elrejtve az emberi szem elől. Hossza 3,5 kilométer.

Itt folyik a Tara folyó a Durmitor Nemzeti Park területén hatalmas völgyben folyik. A Grand Kanyon után második legmélyebb kanyon a földön, mely a vadvízi evezősök kedvenc uticélja. Az 1300 méter mély kanyon a világörökség része.

Biogradska nemzeti park

Épp csúcshódításra készülünk a canyoning után.

Utunk virágos réten visz át. Montenegró hegyei közt élő káprázatos virágok:

2033 méteres Majkovac hegycsúcs meghódítása a virágosrétek aromaterápiája, tengerszemek balneoterápiája és a 45 fokos emelkedők tüdőtágító hatása végén.

Biri néne (felénk mesebeli öregasszony, sok érdekes tudással…) családjával különtúrán a szakadó esőben, ami menetrend szerint délután 2 felé érkezik mindennap.

Rafting előkészületek a Tara folyónál Stolac falunál.

Zabljak-Stolac

Szépséges BMW oldalkocsis oldtimer vas a Tara folyó partján.

A kaland innen még folytatódik…