Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Tetejére

Florida

24

nov
2015

Kategória: Florida
Úti élmények

Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Lake Eola park

24, nov 2015 | Kategória: Florida, Úti élmények | Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Orlando az USA Florida államában egy 120 éves város. Az 1960-as években Walt Disney ötlete nyomán kezdtek szórakoztatóparkokat létrehozni. Korábban csak egy katonai helyőrség volt.

Azóta nőtte ki magát metropolisszá. Ma a 250 ezres város, szórakoztatóipara közel 40 millió embert vonz a régióba évente. Napjainkban az USA egyik legdinamikusabban fejlődő városa, a munkanélküliség itt a legalacsonyabb az Államokban.

Első látogatásunk az 1883-ban létesített első közparkba, a Lake Eola Parkban parkba vezetett. Megcsodáltuk növényeit, állatait, rendezettségét.

Mocsárciprus (Taxodium distichum)-Lombhullató fenyőféle, víz közelségében érzi igazán jól magát, de megél szárazabb környezetben is. Hazánkban szép csoportok élnek a Kőrös-holtágában Szarvasnál.

Örökzöld liliomfa (Magnolia grandiflora) – Hazánkban is megél ez a mediterrán fa, nyáron hozza 25 cm-es fehér extra méretű virágait. Ezen az orlandoi példányon Tillandsiak is élnek, melyek a levegő páratartalmából táplálkoznak, ami itt 90% feletti.

Kertgondozó kollégák ebédidőben:

Remek haszonjármű a kerti munkákhoz:

A park állatai zavarás nélkül élnek. A gyerekeket is tanítják rá, hogy ne dobálják, kergessék, etessék az állatokat. Így változatos állatvilággal élhetnek együtt egy nyüzsgő nagyvárosban is. Még kárókatonát (kormorán) is láttunk, ami pedig csak nagyon tiszta, zavartalan környezetben él.

Ilyenkor mindig előjön belőlem a kertész, aki látja, milyen csodás városaink lehetnének ilyen színvonalú parkokkal. Mindig eszembe jut, mennyivel élhetőbb lenne a környezetünk, hány emberrel több jönne hozzánk látogatóba, ha a városok szépsége is vonzóvá válhatna.