Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Tetejére

Növények, növényajánló

13

ápr
2015

Kategória: Növények, növényajánló

Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Gyógynövények a réten

13, ápr 2015 | Kategória: Növények, növényajánló | Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Az orbáncfű (Hypericum calycinum) igen kiváló idegességre és depresszióra. Teája általános hangulatjavítóként, stresszoldóként, nyugtatóként hat. Szezonális depresszióra, lelki betegségekre, még dadogásra is ajánlják.

Segíthet a nikotin, alkoholfüggőség leküzdésében. Erős immunerősítő hatása van, vírusölő tulajdonsága miatt HIV vírusnál, herpeszvírusnál, hepatitisz B és C vírusnál bizonyul hatásosnak. Használható még epehajtóként, görcsoldóként, vízhajtóként és nyálkaoldásra. Emellett emésztésjavító, savcsökkentő hatású.

Az útszéli bogáncs (Carduus acanthoides) és a többi bogáncs kellemes illatával szúróssága ellenére kedvelt olyannyira, hogy a skótok nemzeti növénye, szimbóluma sok helyen megjelenik a skót tárgyakon, viseleteken, címerekben.

A népi gyógyászatban ismert jó vizelethajtó, vértisztító, epe-és vesekőoldó tulajdonságáról. Serkenti az epeelválasztást, és enyhíti a gyomor-bél, valamint máj-epe panaszokat, ugyanakkor kivonatait eredményesen alkalmazzák reumatikus izom és ízületi bántalmak ellen, és bőrbetegségek kezelésére is.

Gyökere belsőleg remek izzasztáshoz, megszünteti az úgynevezett epés hangulat testi tüneteit, mint például a vérhevülés, bélrendszer irritációja, krónikus gyulladása, vértolulás, melynek köszönhetően pozitív hatású a kedélyállapot normalizálására.

Külsőleg bőrbetegségek – ekcéma, nehezen gyógyuló sebek, bőrviszketés, horzsolások – kezelésére ajánlott, valamint igen hatásos hajápolószer. Meggátolja a hajhullást és a korpásodást, valamint a zsírosodást, pattanás, szőr-és faggyúmirigy fertőzések, kelések, körömágygyulladás kezelésére is használják.

Belsőleg kizárólag kúraszerűen alkalmazható, egy-két héten át.