Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Tetejére

Kertgondozási tanácsok

10

ápr
2014

Kategória: Kertgondozási tanácsok
Munkáink

Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Gyepfiatalítás

10, ápr 2014 | Kategória: Kertgondozási tanácsok, Munkáink | Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Sokakban felmerül, az idős gyepeket hogyan lehet megfiatalítani, jó kondícióban tartani.

Olvasóink jelezték, hogy tanácsaink hasznosak voltak. Viszont számos esetben felmerül az a feladat, ébredő udvarunkban, mikor egy területet frissen szeretnénk fűvel telepíteni.

Ennek számos oka lehet:
  • Lehetséges, hogy elbontottunk egy régi, megromlott állapotú épületet, s a helyén a puszta talaj van,
  • Esetleg felszámolunk egy a gyerekeinket évekig kiszolgáló homokozót,
  • Vagy egészen egyszerűen kertünk gyepe nem a mi elvárásainknak megfelelő.
Miért épp most hozzuk szóba?

Mert a közhiedelemmel ellentétben nem csak ősszel – szeptember-október – lehet gyepet telepíteni, hanem bizony tavasszal is. Ebben az esetben azonban van pár szabály, amit célszerű betartani ahhoz, hogy szép, egészséges gyepünk legyen a következő évre.

Azt mindenképp le kell szögezni, hogy az ideális gyeptelepítési időszak az az ősz. Hogy miért, arra majd kitérünk akkor, ha annak lesz itt az ideje. Mik azok a szabályok, amikre figyelnünk kell a tavaszi gyeptelepítésnél?

Vízelvezetés

Győződjünk meg róla, hogy a telepíteni kívánt terület rendelkezzen vízelvezetéssel az épületektől és burkolatoktól ellejtetve. Ez praktikusan egy megfelelő lejtést jelent, ami 10 m-en kb 10-20 cm, tehát 1-2%-os lejtés. 

Abban az esetben, ha nem rendelkezik kertünk ilyen lejtéssel, akkor célszerű ezt megoldani, vagy ha mégsem lehetséges, akkor készíthetünk szivárgókat. Ez azt jelenti, hogy adott távolságra udvarunk legmélyebb pontjain, 30-50 cm szélességű, 40-50 cm mély árkot ásunk. 

Azt feltöltjük nagy szemű osztályozott kaviccsal – ideális a kulé-kavics (porfrakcióval nem rendelkező). Béleljük és fedjük le geotextíliával, majd fedjük le ugyan azzal a földdel 15-20 cm rétegvastagságban, amibe majd az udvar többi részén is telepítjük a füvet.

Gyomirtás

Amennyiben még nem végeztünk totális gyomirtást, tegyük azt meg. Ezt célszerűen 4 hét alatt tudjuk tökéletes minőségűen megcsinálni. Használjunk levélen gyorsan felszívódó szereket. Kertészeti és mezőgazdasági üzletekben kapható (Medalon Premium, Fozát 480,). 

Miután lepermeteztük, a növényzet levelén felszívódik, s azt a gyökerétől kezdve elpusztítjuk. Mivel vannak magvak, amik akkor még nem keltek ki, amikor első alkalommal használtuk a szert, így a szer hatásának kifejtésének idejére azok is kifejlődnek, kialakul a lombozatuk, melyen keresztül egy ismételt kezeléssel azokat is ki tudjuk irtani. A gyomirtó csak zöld növényi részen szívódik fel, a talajjal érintkezve lebomlik elemeire.

Soha ne felejtkezzünk meg róla, hogy azért, mert mi ki akarjuk irtani a gyomot, nem biztos, hogy a szomszédunknak is van ilyen szándéka, kiváltképp, ha kerítés közelében telepített növényei vannak. Éppen ezért mindig nagyon körültekintőnek kell lennünk, és szélcsendben kell elvégezni a műveletet, lehetőleg terelőlemez használatával a permetezőn.

Gyeptrágyázás

Ügyeljünk rá, hogy a talaj megfelelően ellátott legyen tápanyagokban, mert a tavaszi vetéssel bevitt magvak a felgyorsult tápanyag felszívódás miatt több energiát használnak fel. Hogy hogyan célszerű alkalmazni, mindig kérdezzük meg szakember véleményét, mert talajunk minőségétől függ – ráadásul egy jól megválasztott gyeptrágyával nagyon sok pénzt tudunk megspórolni.

Magágy készítés

Dolgozzuk el a talajt apró szemcsésre, hogy a magvak egyenletesen tudjanak elrendeződni a vetés során, így készítünk magágyat, célszerű az egyenletesebb kelés érdekében natúr tőzeget keverni a talaj felső rétegeibe.

Vetés

Ezután vagy vetőeszközzel – melyet számos verzióban lehet kapni kereskedésekben -, vagy puszta kézzel szórjuk ki a magokat.

Általános szabály, hogy megfelelő minőségű fűmag keverékből 10 m2-re kb. 5-6 dkg-ot kell kijuttatni. Mivel többfajta fűmag is van a különböző igénybevételekre, így szintén javasoljuk, hogy kérje ki mindig szakember véleményét, hova, milyen keveréket javasol. Egy ideálisan megválasztott magkeverékkel sok-sok felesleges bosszankodástól kíméli meg magát, ráadásul udvara is szép lesz!

A szórást követően gereblyével egyenletesen néhány cm-re dolgozzuk be a magvakat, majd tömörítsük a talajt. Ezt lehet erre a célra készített talajtömörítő hengerrel is, de kisebb helyen tökéletes, ha deszkalapokat taposunk meg a talajfelszínen.

Öntözés

Ha mindezzel készen vagyunk, jöhet a öntözés! Ha öntöző berendezésünk van, akkor állítsuk úgy be, hogy a gyepet mindig nedvesen tartsa! Az elkövetkező időszakban kulcsfontosságú a talaj nedvesen tartása. Az őszi vetéssel ellentétben, most kevésbé kiszámítható módon lesznek ellátva magvaink nedvességgel, ami nélkül fejlődésük lelassulhat, szélsőséges esetben elpusztulhatnak.

Ha lelkiismeretesen fogjuk gondozni telepítésünket, 7-10 nap múlva meg fognak jelenni alig látható, selyemszál vékonyságú levélkék, melyek azt mutatják, hogy milyen jó gazdák voltunk.

Ekkor sem lehet abbahagyni a folyamatos öntözést. Azonban ügyelni kell a vetéstől kezdődően, hogy ne legyen túlöntözve sem. Attól a talaj túlságosan betömörödik, a fűkezdemények gyökérzete pedig nem kap elegendő oxigént.

Fűnyírás

Amennyiben gyepünk fűszálai már visszahajlanak, magasra állított, éles késekkel bíró fűnyíróval elvégezhetjük az első fűnyírást.

Ügyeljünk rá, hogy a nyár folyamán a friss nyírású gyepünket ne vágjuk nagyon mélyen, mert gyökérzete még nem kifejlett ahhoz eléggé, hogy a mélyebb rétegekben található nedvességhez hozzájusson. Önárnyékolás nélkül így azonban könnyen kiszáradhat. A fűmagokkal együtt gyomfélék is kikelhetnek, ezeket 2.-3. nyírást követően szelektív gyomirtós (csak kétszikűeket irtó) permetezéssel eltávolíthatjuk.

Ha ezeket a szabályokat betartjuk, akkor augusztusra egy egyenletes, selymes érintésű területet fogunk kapni. Ezt még terhelni nem lehet nagyon, de gyönyörködni mindenképp kell benne!