Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Tetejére

Kertgondozási tanácsok

03

márc
2014

Kategória: Kertgondozási tanácsok
Munkáink

Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Gyepek kezelése

03, márc 2014 | Kategória: Kertgondozási tanácsok, Munkáink | Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Napjainkban egyre több parkot, kertet rendszeresen öntöznek. Manapság már nehezen elfogadott állapot, hogy a tavasz során felhizlalt gyep nyáron kiégve éktelenkedik udvarunkon.

Ezen kívül számos olyan vitaziláló szert is kaphatunk a piacon, melyek vegyes eredményeket hozhatnak udvarunkban.

Minden esetben célszerű szakemberrel konzultálni, hogy az udvarunknak milyen a talaja, s mire kell figyelni akár tápanyag utánpótlás, akár kezelés szempontjából.

Mindezen jó szándékú munkáinknak azonban vannak hátrányai is.

Fűnyírás

A rendszeres fűnyírás után az idők során felhalmozódnak a különböző nyesedékek. Ezek a fent említett – esetleg túlzott – locsolás eredményeképp nem bomlanak le megfelelően, hanem adott esetben összegyűlve megakadályozzák a föld szellőzését.

Az így képződött filcréteg akár 20 l/m2 vizet is képes megtartani, ami egy 200 m2-es udvar esetén egy kisebb medencét is megtölthet!!!!

Emiatt füvünk nem kap elegendő oxigént, viszont a rendszeres locsolás miatt a gyökerek berothadhatnak. Ezekben az esetekben állunk csodálkozva a kisárgult, meggyengült gyepünk előtt annak tudatában, hogy rendszeresen locsoltuk, s tápanyaggal is elláttuk.

Mindezeket elkerülendő, célszerű a gyepek rendszeres szellőztetése. Ennek kivitelezésére ne szégyelljünk tanácsot kérni szakkertésztől.

Azt is érdemes megfontolni, hogy egyáltalán célszerű-e nekünk végezni, amihez köztudottan lehet jobb vagy rosszabb konstrukciójú eszközöket vásárolni. Az olcsóbb, tömegtermékek távolról sem biztos, hogy megfelelő minőségű eredményt fognak hozni, s emellett a velük történő munka elvégzése sem lesz kevesebb.

Gyepszellőztetés

A szakszerűen elvégzett gyepszellőztetés eredménye tovább tart, mint egy felületesen elvégzett, esetleg félbehagyott munka.

Abban az esetben, ha saját magunk kívánjuk elvégezni, mi benzinmotoros gyepszellőztetőt javaslunk, mert igazán ezeknek a gépeknek van olyan teljesítménye, hogy a kialakult filcréteget átszakítsák, s ki is emeljék a lombkoronából.

A gyepszellőztetés legideálisabb időszaka a tavasz vagy az ősz. A tavaszt azért javasoljuk, mert a gyep ekkor indul növekedésnek, s az évi terebélyesedése így nem ütközik akadályokba.

Ha nagyon el van filcesedve a gyepünk, akkor akár meg is lehet ismételni az eljárást – higgye el, megéri! Hálás lesz érte a füvünk!

A gyepszellőztetést kövesse közvetlenül a gyeptrágyázás vagy ha van kopár rész a gyepfelületen, akkor a felülvetés. A meglazított felső talajrészben így könnyebben meg tudnak kapaszkodni a magok is, valamint a műtrágyát is könnyebben befogadja a talaj.

Műtrágyának első sorban kifejezetten gyepek trágyázására kifejlesztett anyagokat használjunk. Ezek előnye, hogy hosszan lebomlók, így az első eső nem mossa le őket, illetve nem szivárognak a talaj mélyebb rétegeibe, ahova a fű gyökerei már nem érnek le olyan mennyiségben, mint a felső 5-10 cm-es mélységben.

Kerüljük a gyorsan lebomló ammónium-nitrát tartalmú műtrágyákat, mert a gyors oldódás hatására gyorsan, nagy dózisban adják le tápanyagtartalmukat, s füvünk könnyen kiéghet!