Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Tetejére

Grúzia

19

okt
2019

Kategória: Grúzia
Úti élmények

Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Úton Tbiliszi felé

19, okt 2019 | Kategória: Grúzia, Úti élmények | Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Úton Vardziából

Vardzia barlangváros és barlangkolostor Grúzia déli részén a Szamche-Dzsavaheti régióban, a Kura folyó bal partján. 1993 óta szepel a világörökségi javaslati listán.

A 12. században III. György grúz király rendeletére kezdték kialakítani az Eruseti-hegy 500 méter magas sziklafalába. A törökök és perzsák elleni határvidéki erődítményt leánya, I. Tamar uralkodása alatt fejezték be, és ekkor épült az Elszenderülés temploma is. A mélyebb barlangokat alagutak, lépcsők, teraszok, hosszú folyosók kötötték össze.

Forrás: Wikipédia

A hét emelet eredetileg 3000 barlanglakása 50 000 embernek biztosított lakhelyet. Minden egyes lakás három helyiségből állt. 1193 és 1195 között a szeldzsuk–grúz katonai konfliktus idején Tamar királynő és kísérete Vardziában élt. A városban működött kincstár, templom, könyvtár. Pékségek látták el kenyérrel a lakosságot. A fürdőmedencékbe kerámiacsöveken vezették a vizet.

Khertvisi vár

A romokban lévő Khertvisi az egyik legrégebbi erődítmény Grúziában. A Khertvisi erőd egy magas sziklás szikla tetején, egy keskeny kanyon bejáratánál, a Mitkvari (Grúzia legnagyobb folyója) és Paravani folyók összefolyásánál található.

Első építése Krisztus előtti 2. században. A legenda szerint Nagy Sándor rombolta le a hódításai során.

Tbiliszi

Tbiliszi Grúzia fővárosa és egyben legnagyobb városa, az ország kulturális, gazdasági és közlekedési központja. 1936-ig hivatalos orosz neve a görög nyelvből közvetített Tiflisz (Tyiflisz) volt, ezt korábban egész Európában használták.

Az út további része odafelé