Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Tetejére

Emlékeim

07

dec
2015

Kategória: Emlékeim
Kicsit mesélek

Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Patkó betyárfa és utódai

07, dec 2015 | Kategória: Emlékeim, Kicsit mesélek | Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Az eredeti történet:

A Patkó betyárfa Nyim és Som határában áll. A Tóth fivérekről, akik Patkó Bandi és Patkó Pista néven híresültek el nevezték el. Patkó Pista betyárvezért és társát 1862-ben a nyimi erdőben lőtték meg a csendőrök. Emléküket a hatalmas fenyő alatt és a nyimi temetőben is egy-egy kopjafa őrzi.

A fa egy mára már többszáz éves kapitális erdeifenyő (Pinus sylvestris) példány. Korabeli katonai térképek is megjelölik. Sajnos 2012-ben kiszáradt, azonban edzett fája és torzója impozáns látványt nyújt a hegygerincen dacolva az elemekkel még sokáig.

A kiszáradt erdeifenyő (Pinus sylvestris) matuzsálem utódjának egy koros 3x iskolázott Kínai szecsuán ősmammutfenyő (Metasequia glyptostroboides) került telepítésre a „Som Községért Alapítvány” jóvoltából.

Ez a fenyő lombhullató, igen hosszú életű és több száz millió éve a Földön élő fafajunk a Páfrányfenyőhöz (Ginko biloba) hasonlóan recens faj (egyetlen a közelmúltban, 1946-ban felfedezett faja ismert).

UPDATE!

A betyárfa utóda is kipusztult 2018-ban, ismét új telepítésű fa került beültetésre. Egyértelműen kiderült: a több mint 300 éves történelmi fenyőt és utódját a napraforgó permetszerei ölték meg.

Most nemcsak ültettünk egy új fenyőfát Nyím határában a kipusztított fenyőfa mellé, de sikerült elérni, hogy ezentúl ezen a területen nem lehet napraforgót termeszteni, és azt permetezni, hogy ez a történelmi emlékhely megmaradhasson az utókor számára.

Naplemente a környéken, a munka után.
UPDATE ISMÉT

Ismeretlen tettes(ek) a Patkó betyárfát 2019-ben felgyújtotta, melynek következtében porig égett. Az elkövető(k) valószínűleg így akartak bosszút állni a korlátozás miatt.