Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Tetejére

Növények, növényajánló

07

márc
2016

Kategória: Növények, növényajánló

Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Növénylátóban

07, márc 2016 | Kategória: Növények, növényajánló | Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Ezek a növények remekül díszítik a kertet. Érdekességük, hogy egy részük a természetben is megtalálható, így igazán különleges lehet velük egy ház kertje.

Virágzó mezei szil (Ulmus minor). Idén az „Év fája 2016.” hazánkban. 150 éve erdeink jelentős részét alkották a szil erdők. Ma már csak szórványosan fordul elő ez a szép keményfájú fafaj.


Korai bangita ( Viburnum bodnantense) illatos virágait idén már januárban bontogatta. Amikor igazán üdítő látvány a színes virág. Kellemes illatot árasztva maga körül. Később is mutatós redös levelű bokor, virágzó cserjéink elsője.

Fehér fagyöngy (Viscum album) örökzöld félélősködő, ami azt jelenti, hogy a gazdanövénytől nedvességet von el szállítószöveteiből, de saját maga is fotoszintetizál. Gyógynövény,növény dísz és spirituális tartalommal ruházták fel az emberek.

Ibolya (Viola Odorata)

Koros kislevelű hársfák (Tilia cordata Greenspire) kerülnek áttelepítésre az OBO-Bettermann bugyi üzemének udvarában. Négy darab 40-50 cm törzskörméretű fa kerül új helyre, egy parkolóépítés miatt. A fák kora 20-25 év lehet. Lombkoronájukat a gyökérbolygatás miatt felére csökkentettük.

Eredésük így biztonságos, elkerülték a fakivágást.

Hemlokfenyő (Tsuga canadensis), igen ritkán ültetett különleges fenyőféle. Főleg ilyen idős példány (70-80 éves) ritka, mint ez a budai, egykori villa kertjében álló. Rendkívül finom, lágy lombozata van. Tobozai apró, kifli formájúak.

Havasi hanga (Erica carnea) teljes harci díszben. Kedves virágdíszt adó örökzöld félcserje. Igen jól mutat kisnövésű örökzöldek társaságában.

Örökzöld lomblevelű triumvirátus.

Balról fent: Korallberkenye (Phoethinia serrulata Red Robin) Jobbra: Balkáni babér (Prunus lusitanica) Balra lent: Tarka magyal (Ilex aquifolium Argenteomarginata

Félárnyékban is kiválóan működnek.