Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Tetejére

Növények, növényajánló

23

aug
2015

Kategória: Növények, növényajánló

Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Növények

23, aug 2015 | Kategória: Növények, növényajánló | Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Amit már majdnem elfelejtettünk: Ecetszömörce (Rhus typhina Laciniata) alacsony girbe-gurba ágú kisfává növő növény. Gyönyörű őszi lombszíneződéssel, télen is az ágakon maradó mutatós torzsavirágzattal. Gyökérsarjadzása miatt telepítése körültekintést igényel.

Termését hideg vízben átmosva, leszűrve kellemesen savanykás ízű italt kapunk, mely szép rózsaszín egyben. Amikor még nem volt citromkereskedelem italok, ételek savanykás ízéhez is felhasználták.

Szép és finom: Húsossom (Cornus mas) honos növényünk pirosló ehető terméseivel az erős szélviharoknak is kitett csobánci hegytetőn. Dekoratív dísznövényként is ültethető, ősszel szépen színeződő lombja és sokáig a bokron maradó élénk piros termése miatt.

Különleges finomság lehet a konyhádban: Vadspárga (Asparagus racemosus). Érdekesség hogy ilyen időjárás viszontagságainak erősen kitett helyen, mint a csobánci várhegy, ez a növény több tenyésztömbben láthatóan jól érzi magát.

Sokoldalú gyógynövényünk is: Ördögszekér, mezei iringó (Eryngium campestre) ezeken a neveken is ismert az erősen tüskés, a legeltetett mezőkön elterjedt mutatós gyomnövény. Amit ősszel már elszáradtan kerget a szél át a mezőn.

Természet alkotta sziklakert a vulkanikus eredetű csobánci hegytetőn. Mohák, zuzmók, varjúháj félék együttélésével.

Virágok a réten: Gorsium mellett a Sárvíz partjának mezői a nyárutó mezei virágaival, mutatós fűféléivel és a fáradhatatlan McCloud (Border Collie, 4 éves kan juhászkutya).

Fa és borostyán: Valaha szilvafa volt, ma a borostyán (Hedera helix) az úr. Gyakorlatilag fának néz ki. A telephelyünkön árnyékolja az évelőket.