Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Tetejére

Montenegró

09

aug
2016

Kategória: Montenegró
Úti élmények

Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Még egy kis Montenegró

09, aug 2016 | Kategória: Montenegró, Úti élmények | Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Ma engem tettek meg krónikásnak, hogy megmutassam, milyen volt ez a hét Montenegróban. Lehet nyugodtan idekészíteni az esti kakaót, vagy a reggeli kávét. Hosszú lesz a történet, de főleg sok a kép.

Az első út a fekete tóhoz vezetett.

Crno jezero – Fekete tó

Durmitor hegyi juhászlak:

A Durmitor Nemzeti Park

A park virágos évelő növényállománya vetekszik egy évelőkertészet növényválasztékával.

Ledena Pecina jégbarlang

2200 méteres magasságban a Durmitor hegységben kalandos 960 méteres szintkülönbséggel megközelítve. Gyönyörű hegycsúcsok között számomra igazi botanikai túrával vegyítve.

Durmitor hegyei

Találkoztunk néhány hegylakóval

Pivai víztározó

A pivai víztározó vízmedrében állt ez XVI. században épített monostor, amit szétszedtek és újraépítettek Pluzinetől 8 km-re a hegyekbe. Nem jöttünk rá, hogy kerültek a freskók sértetlenül a hegyekbe.

A pivai monostorban lévő Szent István freskót 1626-ban Kozma testvér festette.

Ostrogi kolostor

Kedvelt ortodox keresztény zarándokhely. Montenegro egész évben leglátogatottabb zarándok helyét Vaszilij püspök alapította, holtteste a kolostor csodatévő ereklyéje.

Kotori öböl

Zastava 750 az 1970-es évekből

Cikász (Cycas recurvata), nem pálma, ősi páfrányféle Perast tengerpartján.

Óriások földjén, a kotori városfalnál

Kotori öböl, Perast

Gazdag középkori múltú tengerparti kisváros. Szubjektív élménybeszámoló, melyből egy igen csinos Tuk-Tuk (lassú, csinos, turistáknak való jármű) sem maradt ki.

Perasti harangtorony:

Kotor

Még egy kevés szubjektív helyi életérzés

Kicsit cirkuszoltunk is

Kotori vár

A középkorban bevehetetlen volt. Ellenállt a török és a kalóz támadásoknak az adriai tenger e szegletében. Gazdag velencei családok birtokoltak itt palotákat.

Montenegrói panoráma

Albánia hegyei felé, kabócazenei aláfestéssel.

Bar

Meglátogattuk a helyi piacot. Érdemes volt.

A 2000 éves olajfa

A bari 2000 éves olajfáért több millió eurót kínált Róma városa, hogy átültethessék a római botanikus kertbe… A fa maradt.

Bar városának muszlim temetője, ahol 1159 és 1738 között temetkeztek és a mai napig példás rendben tartják.

Bar városának hangulatos fogadói

Ulcinj

Montenegro albán többségű muzulmán városa, romjaiból feltámadó óvárosával, népszerű tengerparti strandjával és élhető sokszínűségével.

Végtelennek tűnő szerpentineken az Albán határon a Shkodrai-tó felett, amely a Balkán-félsziget legnagyobb tava… káprázatos látvánnyal, ugyanakkor komoly kihívással egy tériszonyosnak (jómagam) a keskeny, szűk, szembejövő forgalommal izgalmasított kanyargós utakon (jó volt leérni!).

Pihentetőül meglátogattuk a helyi szamarakat. Lili és a szamarak Besa hegyei között.

Shkodra-tó

és csónakok a partján. Ez Montenegró legnagyobb édesvizű tava.

Prokletije hegység

Az Elátkozott-hegy a montenegrói Albán határon. Felmásztunk a 1876 méteres Valusnica csúcsra.

Popadija és a Talijanka 2057 és 2056 méteres csúcsain. Albánia és Montenegró határ hegycsúcsain a Prokletije Nemzeti Parkban.

Montenegrő hegyein és erdeiben szinte mindenhol lehet a fekete áfonya (Vaccinum myrtillus) kicsiny bokraival találkozni. Ízletes apró termése folyton meg-megállásra készteti a túrázót.

Prokletije gerinctúra

Ez montenegrói utunk koronája lett. A zordon csipkézett hegycsúcsok 2800 méter fölé nyúlnak, még havas foltok emlékeztetnek a tél erejére, a völgyben albán pásztorlak, a hegyoldalban birkanyájak. Odébb lovak legelnek szabadon a hegycsúcshoz közeli forrásból induló patak mellett. Máshol a zöldellő dús legelős hegyoldalban elhagyatott, talán pásztorfalu kőházainak romjai.

Galambszínű ördögszem (Scabiosa columbaria) elszórtan ès csoportokban is hívogatja pompás virágaival a pillangókat a Talljanka (2057m) hegycsúcs lejtőin.

Budva

Yachtkikötő, fagylaltok és szubjektív városnézés

Kotor éjszaka…

A bevehetetlen kotori várból közel 1500 lépcső visz fel a fellegvárba…

Két kihagyhatatlan terepjáró

Zastava AR 55 (1971) vs. Land Rover Defender 110 CrewCab (2007)

Lovcen-hegy

A montenegróiak Szent-hegye melyhez legendák fűződnek, ezek szerint valaha az Istenek találkozóhelye volt. Tiszta időben (kis segítséggel/távcső) az olasz partok is láthatók a káprázatos panorámán kívül. A tengertől légvonalban mindössze 3 km-es táv 18 km meredek szerpentinnel és egy órás látványos kanyargással küzdhető le. Tetején található II. Petar Radijove Petrovic Njegos mauzóleuma.

II. Petar Radijove Petrovic Njegos mauzóleuma

Montenegro államfője 1826-tól, püspök, költő, író, billiárd bajnok, nyelvújító. 1970-ben emelték a meglehetősen modern mauzóleumot a montenegróiak szent hegyének, a Lovcen 1700 méteres csúcsára.

Csónakázás a Tivati öbölben

Agávé (Agave americana)

Fagyérzékeny, mexikói származású a mediterrán világban elterjedt pozsgás növény. Hazánkban fagymentes helyen teleltetett növényként ismert. A növény érdekessége, hogy 15-20 éves kora körül hozza póznaszerű több méteres virágzatát, majd a virágzást követően elpusztul a növény kellemetlen szagot árasztva.

A közönséges agávé (Agave americana) levelektől megtisztított torzsájának tiszta vagy cukrozott cefréjéből párolják a mezcalt, a tequilát pedig ugyanígy készítik a kék agávéból (Agave tequilana). A kivágott virágszárból kicsorgó nedvből erjesztett ital a pulque, amit már az aztékok is nagyon kedveltek.

Oaxaca államban az indiánok a levelek legkülső rétegét tapadófóliaszerű csomagolóanyagnak használták a munkahelyükre magukkal vitt ételeiket védelmére. A leveleket és a bugavirágzatot állati takarmánynak is hasznosították.

A növény szára és a levelek töve a nem zöld rész ehető, meglehetősen sok szénhidrátot tartalmaz; az alkoholos italok erjesztésénél is ezt a sajátosságát használják ki. A tápanyagtartalom és egyúttal a növény élvezeti értéke is a növény korával javul. A pH 5–6 savtartalmú agávélé tápértéke 100 ml-enként mintegy 300 kalória. A tápanyagok 90-93%-a fruktóz és glükóz, de vannak benne más egyszerű cukrok is és egy kevés vas. A fiatal virágzó tövek és a virágok is ehetők sütve vagy főzve, de akár nyersen is.

Mexikó északi területein és az USA délnyugati részén az agávé elkészítésének leggyakoribb módja az ún. gödörben sütés volt — úgy tűnik, ez az módszert délebbre nem ismerték. A mai Tehuacán környékén a megfőzött agávéleveleket tojással habarták.

Lustica, motorcsónakos túra a Kék-barlanghoz.

Fort Mamula

A Cattaroi-öböl bejáratát védő erődsor egy szigeten lévő tagja. Mostani formájában 1850 körül épített erőd az Osztrák-Magyar Monarchia adriai határait védte, majd politikai foglyok kerültek ide. Ma romjaiban is impozáns építmény funkció nélküli a lakatlan szigeten.

Nevét az erődöt tervező Lazar Mamula Osztrák-Magyar Monarchia tábornokáról kapta. Erőd szubjektív…

Kotori öböl naplemente.

Majdnem lemaradt!

Páncélfenyő (Pinus leucodermis)

Szép kiállású, mutatós kisebb növésű fenyőféle, ami 2000 méteres magasságig megtalálható a Proratije hegyei között.