Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Tetejére

Olaszország

10

júl
2015

Kategória: Olaszország
Úti élmények

Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Cinque Terre

10, júl 2015 | Kategória: Olaszország, Úti élmények | Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Cinque Terre (jelentése öt föld) a Ligur-tenger partjának egyik zord és nehezen megközelíthető része La Spezia városától északnyugatra, Porto Venere és Levanto települések között. A kiemelt képen a városka egy része (Magyar wikipédia / English wikipédia).

A partvidék része Levanto és La Spezia egyes részeit is magába foglaló Cinque Terre Nemzeti Parknak. Ez Olaszország legkisebb nemzeti parkja.

A vidék az ókor óta lakott, de gazdasága a 13. században indult fejlődésnek, amikor a Genovai Köztársaság része lett: ekkor létesítették a hatalmas olajfákkal és szőlővel beültetett teraszokat. A Genovával fenntartott szoros kereskedelmi kapcsolatnak köszönhetően lendületet kapott a mezőgazdaság, különösen a borászat, ami megalapozta a vidék hírnevét is. A 20. század végén a modern infrastruktúra kiépítése, a vidék turisztikai fejlesztése hozott újabb fellendülést. Ezt elősegítette, hogy a Cinque Terrét az UNESCO felvette a Világörökség listájára.

Mint minden városban errefelé, közkedveltek a virágok, fák. Az egyik igen dekoratív közülük: Murvafürt (Bougainvillea glabra) a mediterráneum feltűnő kúszónövénye. Színes fellevelei díszítenek, virága kicsiny és sárga. Lilás fellevelű változata a legelterjedtebb, de van narancsszínű, fehér, piros színű is.

Termő citromfa. Rákerestem más elnevezése miatt, aztán rájöttem, a szót mindenhol ismerik. Viszont már azt is sejtem, mitől limonádé a limonádé. A citrom népies elnevezéseinek egyike a lémonya.