Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Tetejére

Kertépítés

26

okt
2018

Kategória: Kertépítés
Munkáink

Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Brunszvik kastélypark átadás, Martonvásár

26, okt 2018 | Kategória: Kertépítés, Munkáink | Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Közel egy éves kerttervezési és parktörténeti kutatás után kezdődtek a park és látogatói központ építési munkái, ami a kisváros lakóinak és a látogatóknak ma került átadásra.

Designer: Szabó Kertépítő. A park tervezésének oroszlánrészét Gazsó István kiváló kerttervező kollégám végezte.

Martonvásár és a Brunszvik család története egymástól elválaszthatatlan. Már két-háromszáz évvel korábban is lakott terület volt Martonvásár, a török időkben elnéptelenedett, majd azt követően a Beniczky család, Beniczky Sándor birtokába került.

Idősebb korompai Brunszvik Antal, Mária Teréziától kapta a grófi címet és a martonvásári birtokot. Halála után, 1783-ban gyermekei között szétosztották a birtokait. Alsókorompa sorshúzás útján a fiatalabb fiúé, Józsefé (a majdani tárnokmesteré és országbíróé), Martonvásár pedig Antalé lett, ahol később fia Ferenc építette fel a Brunszvik-kastélyt.

1785-ben, amikor a birtok még a Beniczky család birtokában volt. Akkor épült meg a kastélynak azon része, amely egy földszintes, barokk kúria volt. A kastély építése 1783–1785 között történt, akkor 11 helyiség volt az egyik szárnyon 6–7 helyiség a templomnak a túlsó oldalán.

Brunszvik Ferenc az 1820-as években emeletet építtetett a kastélyra és klasszicista stílusban átépítette a kastélyt. Fia Brunszvik Géza neogót stílusban építtette át a kastélyt, 1872–1875 között. Majd 1893-ban eladta a birtokot, és az egy rövid ideig József Károly Lajos főherceg birtokában volt.

Ő renoválást hajtott végre, majd négy év múlva 1897-ben eladta a kastélyt Dreher Antal sörgyárosnak, aki 1945-ig birtokolta, és több jelentős átalakítást végzett a kastélyon. Az épületen az 1920-as években újabb, kisebb átalakítások történtek. 1945-ben hadi kórházat rendeztek be az épületben, majd gazdátlan lett. 1953-tól a Tudományos Akadémia fennhatósága alá tartozik.

A háborús károk után pedig az 1970-es években Budai Aurél tervei szerint állították helyre. A kastélyban ma Beethoven emlékmúzeum működik. Beethoven, mint a Brunszvik-lányok zongoratanára többször megfordult a kastélyban. (forrás: Wikipédia)

A büszke tervezők: Gazsó István és Szabó László