Image Image Image Image Image
Scroll to Top

Tetejére

Növények, növényajánló

05

júl
2016

Kategória: Növények, növényajánló

Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Amikor ebéd előtt írnál bejegyzést

05, júl 2016 | Kategória: Növények, növényajánló | Szerző: Szabó Kertépítő Kft.

Már éppen azon gondolkodtam míg készen nincsenek az aktuális kert és tájépítések, milyen növényekkel szórakoztassam olvasóimat. Aztán kis pihenésül beleolvastam egy ételreceptbe, mert eszembe jutott valami jó nyári ötlet kéne az ebédhez.

A receptes blogba beleolvasva nem bírtam ellenállni, hogy be ne mutassak egy ott említett fűszernövényt. Bár alapvetően egynyári, de megéri évről évre színesíteni vele a kertet.

Perilla

Népies nevei: fekete csalán, cserjés perilla, kínai bazsalikom, vad szezám.

Alapvetően zöld és lila levelű fajtáját különböztetjük meg. Egynyári növény. Bolyhos szára általában lila vagy zöld, négy hosszanti barázdával.

A levelek ovális vagy kör alakúak, 7-13 cm hosszú és 5-10 cm szélesek, a levelek felszíne apró szőrökkel borított. A levelek színe mindkét oldalán lehet zöld vagy lila, de az aljukon csak lila. A levélnyél lapos és bolyhos.

Napfénykedvelő, közepes vízigényű. 60-80 cm magas, jó elágazású, zárt bokrot nevel. Levele és szára sem csíp. Márciusban vetjük cserépbe, az edzett palántákat május végén ültetjük ki. Október végén virágzik.

Délkelet-Ázsiából származik. Kellő mennyiségű víz és nap esetén, bárhol megtermelhető, utak mentén, erdősávok szélén is megtalálható. Kínában szinte bárhol megtalálható.

Nagyon jól termeszthető paradicsom társaságában, mivel a növény mirigyszőreiben lévő anyag rovarriasztó hatású.

Fogyasztása

Kellemes, csípős íze miatt a perillát, mint a bazsalikomot vagy a koriandert használják. Édesen citromos íze van. Egyesíti magában a bazsalikom csípős ízét a menta finoman frissítő ízével. Nem csoda, hogy az angol nyelvben kínai bazsalikomnak (Chinese basil), vagy bíbormentának (Purple minth) szokták nevezni.

A szétmorzsolt perilla levelek illata egy kicsit a fahéjra, az ánizsra és az édesgyökérre egyaránt emlékeztet. Kitűnő elsősorban húsokhoz és halakhoz. Gátolja az étel romlását, ami igen hasznos nyáron.

Japánban a perillával való főzés már régen megszokott dolog, a levele és a magja a japán nemzeti étel, a „shisho” alkotórésze. A konzervált magokat megtaláljuk egyes japán bonbonok töltelékében, a magok olaja erős antioxidációs tulajdonságánál fogva keresett konzerválószer.

Évszázadok óta használják a keleti orvoslásban ezt a növényt, három alapvető egészségi körre. Tüdő és légzési problémákra, idegbántalmakra és nőgyógyászati gyulladásokra.

A perilla kivonata (ideálisan a levelek kivonatának és magból nyert olajnak a kombinációja) hatásos szer az asztma, a köhögés, a tüdő fertőzései ellen, és hatásos megelőzés az influenza és a megfázás ellen.

Szabályozza a bőr pórusainak tágulását, és hat a túlzott izzadás ellen. Enyhíti a görcsöket, a fejfájást, valamint nyugtató és tonizáló hatása van. E tulajdonságok együttese a pszichikailag és fizikailag is nehéz változás időszakában lévő nők számára ideális növénnyé teszi a perillát. Ráadás, hogy segít a hányingerrel küzdő terhes anyákon, a reumán, az emésztés zavarain és még egyes ráktípusok gyógyításánál is alkalmazzák.

Főzetét elsősorban gyulladáscsökkentő hatása miatt használják. A Perilla kivonat helyi, dermális (krém és szappan) alkalmazása segítséget jelenthet a viszketés és vörösség enyhítésében.

Napjaink kutatásai a növény levelének erős antiallergén hatását bizonyítják. A perilla kivonatoknak tudományos elemzéssel bizonyítható antibakteriális, antiszeptikus és mindenek előtt jelentős antioxidáns hatása van. A Perilla frutescens magjából nyert olaj kedvezően befolyásolhatja az allergiás tünetek kialakulását és hozzájárulhat az immunrendszer megfelelő működéséhez.

Egy kis gyűjtemény perilla fotókból, a perilla kerti dísznövényként ültetéséből:

Ez egyetlen növény több változata. Mind ehető. Elképesztő tud lenni egy növényen belül a színek, formák változatossága. Kertünk jelentős részét alakíthatjuk úgy, hogy többféle színű, változatos formájú étkezési és fűszernövényt kombinálva legyen illatos, szép és jóízű egyszerre.