Tájkertünk, Lulla cottage múltja

2021. 07. 31. | A kert, Tájkert

Lulla cottage meséi, a ház rövid története

2012-ben Volker és Inge Matza eladták a Lulla szőlőhegyi (korábbi régi Lulla falu) erdőszélen álló kisházat, melyben a régi falurész utolsó állandó lakója, Horváth Lajos haláláig 1990-ig élt.
A ‘60-as évek falu villamosítása Lulla csak egy utcáját érintette, a dombok között futó szórvány település további kb. tíz utcájába nem került villany se vezetékes víz.
Így a falu nagy részének sorsa megpecsételődött.
A Középkorban még igen jelentős falu (Lullya) erődített Szent László monostora királyi felhatalmazással Hiteles helyként működött Székesfehérvár és Somogyvár között, ahol a mai Földhivatalokhoz hasonló birtoknyilvántartásokat és peres ügyeket intéztek az atyák.
A Hamburg melletti Wischhafenba élő Volker és Inge azóta minden évben meglátogatott minket az ‘újra gondolt’ egykori parasztházban.
Idén sajnos már csak Volker egyedül.
Az egykori német tengeralattjáró tiszttel és a német válogatt atlétanővel az évek során sok közös program és barátság szövődött. Volker talán utoljára vállalta az utat új lakhelyéről Neustatból miután feladta az Inge nélkül már nem látogatott tabi házukat. 25 évet jártak évente kétszer kb. 1-1 hónapra Magyarországra, tetszett nekik a magyar kultúra és tiszteletre méltóan megtanultak magyarul (Volker a berlini Magyar Intézetbe járt magyarnyelvet tanulni).
Inge és Volker tavaly voltak 50 éve együtt ‘jóban, rosszban’ mielőtt Inge elment.
Hiányozni fognak Lulláról. ❤️🏡
           
Megosztás: