Nézzük kertészként is

2019. 08. 28. | Kerttörténetek, Úti élmények

Folly Arborétum – Badacsonyörs

A Folly Arborétum, az élő „fenyőmúzeum” a Balaton északi partján, Badacsonytomaj mai településrészén, Badacsonyörsön található. Az 1900-as évek elején hozta létre dr. Folly Gyula (1867–1915) pécsi orvos, a Zsolnay család volt háziorvosa.

1907-ben hivatalosan is megalapította az arborétumot. Ma a magángyűjtemény a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területe. Gerd Krüssman, botanikus és dendrológus elismeréssel szólt a gyűjteményről: „olyan mint egy ékszerdoboz, kicsi, de minden darabja kincset ér!” A többnyire fenyőkből álló gyűjtemény, az északi széltől védett déli lejtésű Kisörsi-hegy oldalában, a Balatonhoz közel található. 

Az arborétum ma három különböző korú növénypopulációt tartalmaz. A Folly család több mint száz éve gyűjti a különleges ciprusokat, cédrusokat és fenyőket a Kisörsi-hegy déli oldalában. A család által visszavásárolt földön, a kibővült arborétumban és a hozzá csatlakozó erdőben mintegy 400 fenyőféle és 200 lombos fa és cserje virul, amelyeket dendrobotanikai információs (növényjelző) táblák segítségével ismerhetnek meg a látogatók.

A bemutató arborétum a hozzátartozó faiskolával, szőlővel és pincészettel egy egységet alkot. A faiskolában kizárólag saját szaporítású növényeket állítanak elő. Elvetik a növényritkaságok ősszel összegyűjtött, fenyőtobozokból kinyert jó minőségű magtermését, majd miután kikeltek a növények, a palántákat konténerekben nevelik tovább, a különleges fenyőkről szedett oltógallyakkal különböző kertészeti változatokat árusítanak a látogatóknak.

Káptalantóti, Liliomkert piac

Gyönyörű, természetes hely. Akkor is érdemes megnézni, ha csak sétálni van kedved. A Liliomkert nevű termelői piacot Harmathy Ildikó, a terület tulajdonosa álmodta meg 6 évvel ezelőtt. Mivel azonban a terület szántóföldként szerepelt a nyilvántartásban, megalakulása óta küzd fennmaradásáért. Ennek ellenére a piac mára a Balaton-felvidék egyik ismert látványossága.

A piac mára sok helyi családnak jelent megélhetést. Fellelhetők itt a környékbeliek saját termelésű zöldségei, házi tyúkok tojásai, kemencében sült kenyér, bió gyümölcslevek, borok, lekvárok, mézek, szappanok, csírák, hidegen sajtolt olajok, mangalicatermékek és még felsorolni is lehetetlen mi minden, például fűszeres házi készítésű sajtcsodák, köztük levendulás kecskesajt is, valamint a mangalicatermékek sokasága, de eljönnek ide a régiségkereskedők, és még antikvárium is található a területen.